In 1980, un cercetator de la CERN, pe nume Tim Berners-Lee a propus o metoda noua de conecta intre ele documenetele folosite de cercetatori. Acesta folosea hyper-linkuri pentru a crea aceasta legatura.

In 1990 Tim Berners-Lee impreuna cu Robert Cailliau a scris o propunere pentru crearea World Wide Web. Desi purta acel nume, la inceput acesta a fost folosit doar de cercetatori de la diferite universitati din SUA si Europa pentru a crea legaturi intre documente.

Dar motivele pentru care HTML a devenit foarte popular au fost ca acesta a fost oferit gratuit si pentru ca la baza, avea o idee foarte simpla prin care se puteau crea documente destul de complexe

Web-ul poate sa existe pentru ca prin HTML se pot crea legaturi intre doua pagini, numite hyperlink-uri.

Daca cineva ar pune un website online, care nu are nici un link catre el, nici o legatura, ar fi foarte greu, daca nu imposibil sa se ajunga la el fara sa stii adresa exacta.

De aceea toata puterea web-ului este data de aceasta posibilitate de a crea legaturi intre web-site-uri.

De la conceperea sa, chiar daca HTML-ul a trecut prin mai multe iteratii acesta nu s-a schimbat foarte mult. Si acesta este un punct forte, pentru ca un web designer nu a fost nevoit sa invete o versiune noua de HTML de fiecare data.

Aceasta consistenta a limbajului, mai inseamna ca acelasi HTML poate fi folosit pe mai multe dispozitive: PC-uri, tablete, telefoane mobile si ca va avea acelasi comportament.